Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Koszty i opłacalność produkcji agrestu w Polsce

2010-07-19 00:00
W okresie 2006-2009 jedynie w 2006 r. ceny otrzymywane przez producentów za agrest nie pokrywały kosztów jego produkcji, gdyż stanowiły jedynie 81 proc. kosztów wyprodukowania kilograma agrestu. W następnych latach sytuacja znacznie się poprawiła. Nastąpiła koniunktura w handlu agrestem, przy dużym popycie ceny jego wzrastały i mimo wyższych niż w 2006 r. kosztów, produkcja agrestu stała sie opłacalna.

W 2009 r. koszt wyprodukowania kilograma agrestu wynosił 1,21 zł i był wyższy w stosunku do roku poprzedniego o 7 proc. Średnia cena otrzymana przez producentów za agrest do mrożenia była o 5 proc. wyższa (2,10 zł/kg) i przewyższała koszty produkcji o 73 proc.

Najbardziej opłacalny dla producentów tych owoców był rok 2008 (duży popyt ze względu na niską podaż w nieurodzajnym roku poprzednim), gdy wskaźnik opłacalności wynosił 178 proc.

 Tabela: Koszty i opłacalność produkcji agrestu do mrożenia w latach 2006-2009 (zł/kg)


Wyszczególnienie 2006 2007 2008 2009
Koszty produkcji (zł/kg) 1,04 1,50 1,13 1,21
Ceny agrestu do mrożenia 0,85 2,00 2,00 2,10
Wskaźnik opłacalności 81 134 178 173

Źródło: fresh-market.pl (gs), na podstawie danych Zakładu Ekonomiki Ogrodnictwa IERIGZ-PIB
 
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl

Zobacz więcej: Agrest

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem