Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Produkcja agrestu w Polsce

2010-07-05 00:00
Uprawa agrestu w naszym kraju nie ma tak dużego znaczenia jak pozostałych owoców jagodowych. W ogólnym areale upraw wszystkich owoców jagodowych plantacje agrestu zajmują około 2 proc., a zbiory agrestu na tle ogólnej produkcji owoców jagodowych – około 3 proc.

W latach 2005-2008 powierzchnia plantacji tych owoców była stabilna na poziomie 3,0 - 3,1 tys. ha. Natomiast w 2009 r. powierzchnia upraw agrestu spadła do 2,8 tys. ha.

W latach 2005-2009 najmniej agrestu zebrano w 2007 r., charakteryzującym się silnymi przymrozkami na wiosnę – 13,7 tys. t, a najwięcej w 2005 r. – 16,7 tys. t. W 2009 r. mimo spadku powierzchni upraw o ok. 7 proc., zbiory agrestu były mniejsze tylko o 2 proc. i wyniosły 15,8 tys. ton.

Najwięcej agrestu produkuje się w województwach: małopolskim (19 proc. ogólnej powierzchni upraw i 24 proc. zbiorów w 2009 r.), lubelskim (odpowiednio: 19 proc. i 18 proc.), mazowieckim (9 proc. i 7 proc.) oraz wielkopolskim (5 proc. i 6 proc.).

Tabela: Powierzchnia uprawy i produkcja agrestu w latach 2005-2009

Wyszczególnienie 2005 2006 2007 2008 2009
Powierzchnia (tys. ha) 3,1 3,0 3,1 3,0 2,8
Produkcja (tys. ton) 16,7 16,2 13,7 16,2 15,8
 
Źródło: fresh-market.pl (gz), na podstawie danych GUS i  IERiGZ-PIB

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl

Zobacz więcej: Agrest

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem