Rynek przetworów owocowych w Polsce
2011-08-22 03:10
Źródło:
fresh-market.pl (kz), na podstawie FAMMU/FAPA
Takie są prognozy ogłoszone w najnowszym raporcie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej „Rynek owoców i warzyw – stan i perspektywy”. Jesli chodzi o produkcję soków pitnych, nektarów i napoi to przewidywana jest na poziomie 1570 tys. ton. W poprzednim sezonie było to 1560 tys. ton, a w sezonie 2009/2010 produkcja ta wyniosła 1590 tys. ton.
W bieżącym sezonie, jak co roku w polskim przetwórstwie owocowym dominować będą mrożonki owocowe z produkcją około 300 tys. ton oraz koncentraty soków
owocowych z najważniejszym dla polskiego przetwórstwa sokiem jabłkowym.
Zobacz więcej: Agrest
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem