Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Jakość arbuzów na początku sezonu

2008-05-17 00:00

Minimalne wymagania jakości wg standardu UE określają jakie powinny być arbuzy, aby można było nimi handlować. Arbuzy muszą być: całe, zdrowe; wyklucza się produkty z objawami gnicia lub podlegające takiemu pogorszeniu jakości, które czyni je niezdatnymi do spożycia.

Powinny być czyste, praktycznie wolne od widocznych ciał obcych, wolne od pasożytów i szkód wyrządzonych przez pasożyty, jędrne i wystarczająco dojrzałe; kolor i smak miąższu muszą odpowiadać wystarczającemu stopniowi dojrzałości, niepopękane.

Na początku sezonu arbuzy często są małosłodkie. Norma określa szczegółowo minimalne wymagania dotyczące dojrzałości. Arbuzy powinny być wystarczająco rozwinięte i wystarczająco dojrzałe.

Wskaźnik refraktometryczny pulpy owocowej, mierzony w strefie środkowej miąższu owocu ma być równy lub wyższy niż 8° Brixa. Do tego celu używamy refraktometru. Wskaźnik pokazuje ile w owocu jest ekstraktu, a głównym składnikiem ekstraktu jest cukier.

Krystyna Szymańska

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl

Zobacz więcej: Arbuzy

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem