Turcja: wzrost produkcji owoców i warzyw
Produkcja warzyw w Turcji wzrosła o 5,8 proc. w porównaniu z rokiem 2010 r. i osiągnęła 27,5 mln ton. Produkcja pomidorów wzrosła o 9,5 proc,, cebuli – o 9,9 proc., marchwi – 14 proc., fasoli - - 4,6 proc., melonów o 2 proc., a arbuzów o 3,9 proc.
Produkcja owoców w porównaniu z rokiem 2010 r. była większa o 3,6 proc. i wyniosła 17,2 mln ton. Jabłek było więcej o 2,9 proc, moreli o 44,4 proc., śliwek – o 11,9 proc., czereśni – o 4,9 proc., pomarańczy – o 1,2 proc., a mandarynek – o 1,8 proc.
W przypadku orzechów włoskich zbiory oceniane są na mniejsze o 26,7 proc, a pistacji o 12,5 proc., natomiast produkcja migdałów będzie większa o 26,9 proc.
Zobacz więcej: Arbuzy