Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Chile: rynek owoców pestkowych

2011-09-05 06:12
Źródło: FAMMU/FAPA

Do bezpośredniej konsumpcji skierowane zostanie 58,5 tys. ton tych owoców , czyli prawie tyle samo co w poprzednim sezonie. Eksport oszacowano wstępnie na 98 tys. ton i będzie on o 1,7 tys. ton mniejszy wobec poprzedniego sezonu. Do przetwórstwa trafi zaledwie 2,5 tys. ton brzoskwiń i nektarynek. Ponad 55 proc. eksportu chilijskich nektarynek i brzoskwiń trafia na rynek amerykański, a około 23 proc. do państw Ameryki Łacińskiej. Pozostałe ilość owoców wysyłane są do państw unijnych. Według wstępnych danych, w bieżącym roku Chile wyeksportuje w sumie ponad 45 tys. to brzoskwiń i nektarynek do USA, ponad 15 tys. ton do Brazylii i Meksyku, a w przypadku państw unijnych największe ilości trafią do Holandii - ponad 7 tys. ton.

W sezonie 2011/2012 Chile odnotuje spory wzrost zbiorów wiśni i czereśni – łącznie szacuje się je na około 83 tys. ton wobec 77,1 tys. ton w poprzednim sezonie i ponad 50 tys. ton w sezonie 2009/2010. Do bezpośredniej konsumpcji na chilijskim rynku skierowane zostanie około 11,8 tys. ton tych owoców, a do przetwórstwa nieco ponad 9 tys. ton. W sezonie 2011/2012 spodziewana wielkość eksportu wiśni i czereśni to około 62 tys. ton. Podobnie jak w przypadku brzoskwiń i nektaryn, również wiśnie i czereśnie w największych ilościach eksportowane są do USA. Począwszy od roku 2007 chilijskie wiśnie i czereśnie objęte są zerową stawką celną w eksporcie do państw Unii Europejskiej.
 

Zobacz więcej: Brzoskwinie

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem