Z naszych danych korzystają instytuty, ministerstwa, sieci handlowe dołacz i Ty!

Kup teraz abonament!

Grecja: rynek brzoskwiń puszkowanych

2010-12-17 00:00
W Grecji w zakończonym sezonie 2009/2010 łączne zbiory brzoskwiń w tym kraju wyniosły 822 tys. ton, a w bieżącym sezonie 2010/2011 produkcja oszacowana została na około 810 tys. ton. Z tej wielkości do przetwórstwa miało trafić około 390 tys. ton, przy czym około 180 tys. ton do przetworzenia no owoce puszkowane, około 80 tys. ton na sok oraz po 20 tys. ton odpowiednio do mrożenia i wstępnego przetworzenia w inny sposób. W Grecji brzoskwinie przemysłowe uprawiane są na powierzchni około 24 tys. ha, a ich przetwórstwem zajmuje się 17  dużych zakładów przetwórczych na terenie kraju, zwłaszcza w Centralnej Macedonii – głównym okręgu produkcyjno – przetwórczym brzoskwiń w Grecji. W bieżącym roku średnie ceny płacone producentom w skupie za brzoskwinie kierowane do puszkowania wyniosły 0,20 euro/kg wobec 0,18 euro w minionym roku.

Grecja jest największym światowym eksporterem puszkowanych brzoskwiń, a coroczny eksport z tego kraju stanowi 1/3 całego eksportu światowego tego produktu. Ponad 75 proc. corocznego eksportu z Grecji trafia na unijny rynek. W sezonie 2009/2010 Grecy wyeksportowali 237,8 tys. ton puszkowanych brzoskwiń z czego nieco ponad 180 tys. ton trafiło na rynek unijny. Głównym odbiorcą greckich brzoskwiń na rynku unijnym pozostają od lat Niemcy, które zaimportowały w omawianym okresie prawie 58 tys. ton. Ponadto spore ilości corocznie trafiają do Polski, Wielkiej Brytanii oraz Francji i Włoch. Wśród krajów trzecich greckie brzoskwinie największym powodzeniem cieszą się w Tajlandii, USA i w Rosji.

Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie FAMMU/FAPA/USDA

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl 



Zobacz więcej: Brzoskwinie

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem