Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Hiszpania – dobry sezon owoców pestkowych

Sektor hiszpańskich owoców pestkowych znajduje się w zupełnie innej sytuacji niż w ubiegłym roku. W rzeczywistości sytuacja sektora mogłaby być katastrofalna, gdyby nic się nie zmieniło. Podaż jest bardziej ograniczona w porównaniu do ubiegłorocznych dużych zbiorów. Dobry popyt już od pierwszego dnia tej kampanii, motywowany dobrą pogodą w Europie Środkowej i Północnej oraz zmiany w strukturze konsumpcji były kluczem do utrzymania płynności sprzedaży.

„Tej wiosny w kilku krajach europejskich odnotowuje się rekordowo wysokie temperatury, co bez wątpienia zwiększyło popyt prawie od momentu rozpoczęcia kampanii owoców pestkowych w najwcześniejszych rejonach” - mówi Santiago Vázquez, kierownik firmy La Vega de Cieza z regionu Murcja w Hiszpanii. „Ponadto fakt, że ludzie byli tak długo zamknięci, uświadomił konsumentom trendy zdrowego odżywiania.”

„Na początku straciliśmy część sprzedaży na rynkach hurtowych i ulicznych, w warzywniakach i sklepach spożywczych z powodu kryzysu pandemicznego; jednak popyt ze strony dużych detalistów był taki, że utrzymywał wysoką sprzedaż, a magazyny były prawie puste pod koniec każdego dnia. W każdym razie popyt ponownie się rozrasta, gdy inne kanały sprzedaży odżywają. Były obawy, że spadek turystyki w Hiszpanii wpłynie na sprzedaż, ale prawdopodobne jest, że konsumpcja w krajach pochodzenia tych turystów wzrośnie , dzięki czemu popyt będzie zrównoważony na poziomie globalnym”.

Według przedstawiciela tego przedsiębiorstwa ograniczenie podaży w Hiszpanii, a także w innych krajach regionu Morza Śródziemnego, miało bezpośredni wpływ na poziomy cen, które są wyższe niż w ubiegłym roku. „Najbardziej niezwykłą sytuacją jest bez wątpienia sytuacja nektaryn, ponieważ ze względu na niskie plony i problemy z jakością jest to jeden z gatunków, który ma najmniejszą podaż, ze zmniejszeniem o ponad 20 procent. Nektaryny rejestrują najlepszy popyt i ceny.”

Jednocześnie morele są dość rzadkie na rynkach, ale ich ceny sprzedaży są bardziej niespokojne i spekulacyjne. „W przeciwieństwie do ubiegłego roku, kiedy podaż moreli była znaczna, w tym sezonie istnieje duży popyt i wyższe ceny (w zależności od jakości). Wielu nabywców, którzy wybierali Francję i Włochy na zakup moreli, kupuje teraz w Hiszpanii”, mówi Santiago Vázquez. „Jeśli chodzi o brzoskwinie i brzoskwinie Paraguayo, popyt na nie i poziomy cen w sprzedaży detalicznej są w tym roku wyższe.”

„Kampania będzie kontynuowana przez kilka miesięcy i nie wiemy, jak się zakończy. Możemy powiedzieć, że miała bardzo dobry początek i że dobra sprzedaż pomoże zrekompensować trudną kampanię z ubiegłego roku. Jednak biorąc pod uwagę czasy, w których żyjemy, chcemy, aby cena owoców na półkach supermarketów była przystępna dla konsumentów.”

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE