Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Korzystne dla handlowców zmiany w normie na brzoskwinie i nektaryny

2011-08-16 05:29

W wymaganiach minimalnych zmieniono zapis dotyczący stopnia dojrzałości. Obecnie podany jest jedynie warunek minimalnej zawartości ekstraktu refraktometrycznego 8⁰ Brixa. Dodatkowo w wymaganiach minimalnych zapisano, że owoce maja być wolne od uszkodzeń miąższu przez szkodniki, oraz od pęknięć w zagłębieniu szypułkowym. Dopuszcza się w ramach tolerancji dla klasy I - 1%, dla klasy II - 10% owoców nie spełniających wymagań minimalnych.

Duże zmiany w normie dotyczą zasad sortowania wg wielkości. Obecnie brzoskwinie i nektarynki można sortować wg średnicy i wg masy. Minimalna wielkość wynosi:

- dla klasy ekstra 56 mm lub 85 g

- dla klasy I i II 51 mm lub 65 g.

W dniach od 1 lipca do 31 października (na półkuli północnej) nie można handlować owocami o wielkości poniżej 56 mm lub 85 g.

W normie podano zasady jednorodności dla klasy Ekstra i I, które nie są obowiązkowe dla klasy II. Dozwolone jest więc handlowanie towarem nie sortowanym w klasie II. W normie nie ma podanych zasad pakowania. Obecnie brzoskwinie i nektarynki można sprzedawać pakowane luzem w opakowaniach. Jedynym warunkiem jest  pakowanie w taki sposób, aby opakowanie zapewniało ochronę towaru przed zniszczeniem.

Istotną zmianą w normie jest dopuszczenie w ramach tolerancji dla klasy I – 1%, a klasy II – 2% owoców zepsutych.

Krystyna Szymańska

www.freshquality.pl

 

     

      Pleśń na pestce wewnątrz pękniętej brzoskwini – niedopuszczalne       

 Pęknięcie w zagłębieniu szypułkowym – niedopuszczalne

Uszkodzenie mechaniczne – niedopuszczalne

 Owoc przejrzały - niedopuszczalne

Zobacz więcej: Brzoskwinie

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem