Producenci cytrusów gorzej finansowani
W dniu 18 października br. Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie nr 1213/2007 ustalające ostateczną wysokość pomocy dla producentów owoców cytrusowych w UE.
Państwa członkowskie przekazały Komisji informacje o ilościach owoców cytrusowych przetworzonych w ramach programu wsparcia. W przypadku pomarańczy próg dla przetwórstwa został przekroczony o 376023 tony. Próg ten przekroczyły Włochy, którym kwota pomocy zostanie obniżona o 55,91 proc., kolejno Grecja - obniżenie o 8,34 proc. oraz Portugalia o 52,88 proc.
Poniżej przedstawiono ostateczną, po zmniejszeniu, kwotę pomocy dla wspomnianych krajów w przypadku pomarańczy (kwota w euro/100kg):
| umowy wieloletnie | umowy na 1 rok | producenci indywidualni | |
| Włochy | 4,97 | 4,32 | 3,89 | 
| Grecja | 10,33 | 8,98 | 8,08 | 
| Portugalia | 5,31 | 4,62 | 4,16 | 
W przypadku małych owoców cytrusowych do przetwórstwa - mandarynki, klementynki i satsumy wspólnotowy próg produkcyjny przekroczony został o 104734 tony, w tym dla Włoch obniżenie kwoty wsparcia wyniesie 62,3 proc., w Hiszpanii o 12 proc., w Portugalii o 80,66 proc. i na Cyprze o 53,27 proc. Poniżej przedstawiono ostateczną, po zmniejszeniu, kwotę pomocy dla wspomnianych krajów w przypadku małych cytrusów (kwota w euro/100kg): 
  
| umowy wieloletnie | umowy na 1 rok | producenci indywidualni | |
| Włochy | 3,95 | 3,43 | 3,09 | 
| Hiszpania | 9,21 | 8,01 | 7,21 | 
| Portugalia | 2,03 | 1,76 | 1,58 | 
| Cypr | 4,89 | 4,25 | 3,83 | 
Źródło: fresh-market.pl na podstawie FAMMU/FAPA i Dziennika Urzędowego Komisji Europejskiej
Zobacz więcej: Cytryny




