UE: produkcja cytryn w sezonie 2010/2011
Zbiory cytryn w UE w sezonie 2010/2011 szacowane są na 1,19 mln ton wobec 1,16 mln ton w sezonie 2009/2010 oraz 1,26 mln ton w sezonie 2008/09.
Podobnie jak w przypadku innych owoców cytrusowych największe ilości cytryn zebrane zostaną w Hiszpanii – ponad 633 tys. ton wobec 564,4 tys. ton w poprzednim sezonie. Drugim co do wielkości producentem są Włochy ze zbiorami na poziomie około 490 tys. ton. Ponadto 46 tys. ton wyniosą zbiory cytryn w Grecji, 12,2 tys. ton Portugalia, ponad 11 tys. ton na Cyprze.
Poziom konsumpcji cytryn we wszystkich krajach członkowskich oszacowano w sezonie 2010/2011 na około 1,38 mln ton. Do przetwórstwa skierowane zostanie około 185 tys. ton, wyeksportowane około 70 tys. ton, a ilość sprowadzonych cytryn będzie nieco mniejsza niż w poprzednim sezonie i wyniesie 450 tys. ton.
W przypadku eksportu większość unijnych cytryn trafia do Rosji i Szwajcarii, natomiast importowane owoce pochodzą głownie z Argentyny – średnio ok. 170 tys. ton oraz z Turcji i Brazylii. Największe ilości cytryn co roku sprowadzają przede wszystkim Holandia, Niemcy oraz Francja.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie FAMMU/FAPA/USDA
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Zobacz więcej: Cytryny