Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Włochy: rynek cytryn

2011-02-02 00:00
Produkcja cytryn we Włoszech stanowi 4 proc. całkowitej produkcji tych owoców na świecie. oraz 39 proc. produkcji w krajach UE. Około 90 proc. włoskich cytryn produkowane jest na Sycylii. Główne odmiany cytryn uprawianych we Włoszech to Femminello comune, Monachello oraz Interdonato. Prognozy na sezon 2010/2011 mówią o 10 proc. spadku produkcji do 490 tys. ton. Natomiast spodziewany jest wzrost eksportu do 70 tys. ton w porównaniu z 48 tys. ton w sezonie poprzednim. Większość włoskich cytryn trafi do krajów unijnych (60 tys. ton). Jednocześnie Włochy zaimportują 85 tys. ton cytryn, w tym 40 tys. ton z krajów UE. Do przetwórstwa przeznaczone zostanie 90 tys. ton.

Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie freshplaza.com/USDA

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl

Zobacz więcej: Cytryny

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem