Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Za mało cytryn na koncentrat

2008-04-14 00:00

Światowy rynek boryka się z niedostatkiem koncentratu soku cytrynowego. Ceny tego produktu wzrosły niemal dwukrotnie w stosunku do roku ubiegłego i nadal rosną.

Argentyna właśnie rozpoczęła nowy sezon przetwórczy, lecz większość cytryn trafia nie do przetwórstwa lecz na rynek owoców świeżych.

Świeże cytryny eksportowane są do Grecji i Hiszpanii, gdzie zbiory tych owoców były niskie. Podobne kłopoty mają włoscy producenci cytryn, którzy będą płacić kary za niewywiązanie się z umów na dostarczenie do przetwórstwa tych owoców. W ubiegłym miesiącu włoski koncentrat soku cytrynowego kosztował 1600 euro/t (loco zakład), a obecnie jego cena doszła do 1800 euro/t. Koncentrat soku cytrynowego z Argentyny osiąga podobne ceny, jak włoski.

Źródło: fresh-market.pl, na podstawie Agra-Net (gs)

Zobacz więcej: Cytryny

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem