Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Grapefruity

0000-00-00 00:00

Grapefruit (Citrus paradisi) - nie występuje w stanie dzikim i jest prawdopodobnie albo mutantem pompeli, albo naturalnym mieszańcem pompeli i innego owocu cytrusowego.

Drzewa grapefruita są duże, dochodzące do 8-10 m. Po raz pierwszy został opisany w 1750 r. na wyspie Barbados. Nazwano go początkowo „owoc zakazany”, ale potem zyskał nazwę „grapefruit” czyli „owoce w gronach”, gdyż grapefruity osadzone są na gałęziach po kilka sztuk w gronach.

Owoce są duże o masie 200-500 g, zawierają sok o charakterystycznym goryczkowatym smaku. W skórce znajduje się gorzka substancja naryngina. Początkowo znane były odmiany o żółtym miąższu, potem wyhodowano odmiany różowe i czerwone. W owocach zawarta jest duża ilość witaminy C (30-50 mg/100 g), witaminy z grupy B i PP. Spożywanie tych owoców korzystnie wpływa na pracę jelit, przyspiesza przemianę materii, reguluje poziom cholesterolu. Działa przeciwmiażdżycowo, przeciw sklerozie i żylakom. Pobudza też apetyt. Najwięcej grapefruitów uprawia się w Kalifornii i na Florydzie w USA.

Źródło: J. Pieniążek, S.A. Pieniążek „Owoce krain dalekich”, www.wikipedia.org

Zobacz więcej: Grejpfruty

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem