Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

II. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE JAKOŚCI - KIWI

0000-00-00 00:00

Celem standardu jest określenie wymagań jakościowych dla owoców kiwi po ich przygotowaniu i zapakowaniu.

A. Wymagania minimalne

We wszystkich klasach jakości, uwzględniając szczegółowe wymagania dla danej klasy oraz dopuszczalne tolerancje, owoce kiwi powinny być:
- całe (ale bez szypułki),
- zdrowe; nie dopuszcza się owoców z objawami gnicia lub zepsucia, które czynią je niezdatnymi do spożycia,
- czyste, praktycznie wolne od jakichkolwiek widocznych zanieczyszczeń obcych,
- praktycznie wolne od szkodników,
- praktycznie wolne od uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki,
- odpowiednio jędrne; nie dopuszcza się owoców miękkich, zwiędniętych lub tzw. wodnistych (szklisty miąższ),
- prawidłowo wykształcone, nie dopuszcza się owoców bliźniaczych lub wieloowocowych,
- bez nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego,
- bez obcych zapachów i/lub smaków.

Stopień rozwoju i jakość owoców kiwi powinny być takie, aby mogły:
- wytrzymać transport i manipulacje, oraz
- dotrzeć do miejsca przeznaczenia zachowując zadowalającą jakość.

B. Minimalne wymagania odnośnie dojrzałości

Owoce kiwi powinny być dostatecznie rozwinięte i odpowiednio dojrzałe. Aby spełnić te wymagania owoce kiwi powinny osiągnąć następujący stopień dojrzałości:
- na etapie pakowania w obrębie regionu produkcyjnego, a następnie dostawy przez pakującego, jak również na etapie importu i eksportu, przynajmniej
6,2 % Brix lub średnia zawartość suchej masy na poziomie 15 %,
- na wszystkich pozostałych etapach obrotu – przynajmniej 9,5 % Brix

B. Podział na klasy jakości

Owoce kiwi dzieli się na trzy niżej określone klasy jakości:

(i) Klasa Ekstra

Owoce kiwi w tej klasie powinny być najwyższej jakości. Powinny być dobrze rozwinięte i mieć cechy charakterystyczne oraz barwę typowe dla danej odmiany.

Powinny być wolne od wad z wyjątkiem bardzo niewielkich wad powierzchniowych, pod warunkiem, że nie wpływają one ujemnie na jakość owoców, utrzymanie jakości oraz ogólny wygląd i prezentację w opakowaniu.

Stosunek minimalnej do maksymalnej średnicy owocu mierzonych w przekroju poprzecznym powinien wynosić 0,8 lub więcej.

(i) Klasa I

Owoce kiwi w tej klasie powinny być dobrej jakości. Powinny mieć cechy charakterystyczne dla danej odmiany.

Owoce powinny być jędrne, a miąższ powinien być całkowicie zdrowy.

Dopuszcza się jednak następujące wady, pod warunkiem, że nie wpływają one ujemnie na ogólny wygląd owoców, ich jakość, utrzymanie jakości oraz prezentację
w opakowaniu:
- niewielkie wady kształtu (ale wolne od zniekształceń i deformacji),
- niewielkie wady barwy,
- powierzchniowe wady skórki, pod warunkiem, że ich łączna powierzchnia nie przekracza 1 cm2,
- małą "skazę Hayward" w postaci podłużnej linii bez wypukłości.

Stosunek minimalnej do maksymalnej średnicy owocu, mierzonych w przekroju poprzecznym powinien wynosić 0,7 lub więcej

(i) Klasa II

Do tej klasy zalicza się owoce kiwi, które nie mogą być zakwalifikowane do wyższych klas, ale spełniają wyżej określone wymagania minimalne.

Owoce powinny być dostatecznie jędrne, a miąższ nie powinien wykazywać poważniejszych wad.

Dopuszcza się następujące wady skórki, pod warunkiem, że owoce zachowają swoje cechy charakterystyczne co do jakości, trwałości oraz wyglądu w opakowaniu:
- wady kształtu,
- wady barwy,
- wady skórki takie jak małe, zabliźnione przecięcia lub blizny/zadrapania tkanki, pod warunkiem, że ich łączna powierzchnia nie przekracza 2 cm2,
- kilka bardziej wyraźnych "skaz Hayward" z lekkimi wypukłościami,
- lekkie odgniecenia

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem