Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

IV. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE TOLERANCJI - ORZECHY WŁOSKIE

0000-00-00 00:00

Dla orzechów włoskich nie spełniających wymagań ustalonych dla danej klasy dopuszcza się w każdym opakowaniu następujące tolerancje w zakresie jakości i wielkości. A. Tolerancje dotyczące jakości  Przy obliczaniu tolerancji w każdej klasie dwie puste polówki orzechów lub cztery puste ćwiartki są liczone jako jeden pusty orzech.

Dopuszczalne tolerancje (procent liczbowo lub masowo orzechów wadliwych) Dopuszczalne wady (a) Klasa Ekstra Klasa I Klasa II a) ałkowita tolerancja dla wad skorup 7 10 15 b) całkowita tolerancja dopuszczalna dla części jadalnej (jąder)  8 10 15 3 6 8 (b) jełczałych, zepsutych lub uszkodzonych przez szkodniki(c)spleśniałych 3 4 6 4 6 8 (a)  Definicje wad wymienione są w załączniku II(b)  Dla orzechów świeżych, tolerancje dla wad jąder są następujące: klasa Ekstra: 8 %, klasa I: 12 %, Klasa II: 15 %(c)  żywe owady lub szkodniki są niedopuszczalne we wszystkich klasach

B. Zanieczyszczenia mineralne Zawartość popiołu nierozpuszczalnego w kwasie nie może przekraczać 1g/kg. C. Tolerancje dotyczące wielkości Dla wszystkich klas dopuszczalne jest maksymalnie 10 % liczbowo lub masowo orzechów włoskich nie odpowiadających wskazanej wielkości w obrębie następujących limitów: - Orzechy odpowiadają wielkości bezpośrednio mniejszej lub większej w przypadku kiedy wielkość jest zaznaczona jako przedział określony przez minimalną i maksymalną średnicę, - Orzechy odpowiadają wielkości bezpośrednio mniejszej w przypadku gdy wielkość jest zaznaczona poprzez wskazanie średnicy minimalnej oraz słowami „i powyżej” lub „i +” (odsiew).

Zobacz więcej: Ceny owoców

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem