Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

IV. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE TOLERANCJI - ŚLIWKI

0000-00-00 00:00

Dla produktu nie spełniającego wymagań ustalonych dla danej klasy dopuszcza się w każdym opakowaniu tolerancje dotyczące jakości i wielkości. Z uwagi na to, że podczas ręcznego lub mechanicznego sortowania mogą powstawać błędy, dopuszcza się tolerancje w zakresie jakości i wielkości. Są one wyrażane liczbowo lub wagowo i wynoszą dla klasy Ekstra 5 %, a dla klas I i II - 10 % w przypadku tolerancji jakościowych oraz 10% dla wszystkich klas w przypadku tolerancji wielkościowych. Tolerancje są określane po ocenie każdego opakowania (próby) wybranego do kontroli i ustaleniu średniej ze wszystkich ocenionych prób. W żadnym wypadku podczas sortowania nie jest dopuszczalne celowe umieszczanie produktów niższej jakości tak aby mieściły się one jeszcze w dopuszczalnej tolerancji. A. Tolerancje dotyczące jakości a) Klasa Ekstra 5% liczbowo lub wagowo śliwek nie spełniających wymagań tej klasy, ale zgodnych z wymaganiami dla klasy I, lub wyjątkowo mieszczących się w tolerancjach dla tej klasy. b) Klasa I 10 % liczbowo lub wagowo śliwek nie spełniających wymagań klasy I, ale zgodnych z wymaganiami dla klasy II, lub wyjątkowo mieszczących się w tolerancjach dla tej klasy. W ramach tej tolerancji nie może być więcej niż 2 % śliwek pękniętych i/lub robaczywych. c) Klasa II 10 % liczbowo lub wagowo śliwek nie spełniających wymagań klasy II ani wymagań minimalnych, z wyjątkiem owoców z objawami zepsucia, noszących wyraźne ślady obić lub z innymi zmianami, które czynią je niezdatnymi do spożycia. W ramach tej tolerancji nie może być więcej niż 4 % owoców pękniętych i/lub robaczywych. B. Tolerancje dotyczące wielkości Dla wszystkich klas: 10 % liczbowo lub wagowo śliwek nie odpowiadających ustalonej minimalnej wielkości lub wielkości podanej na opakowaniu. Odchylenie nie może przekraczać 3 mm powyżej lub poniżej.

Zobacz więcej: Ceny owoców

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem