Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

A może by tak Ligolina…

2011-03-30 00:00
Ligolina, młodsza siostra jednej z najpopularniejszych w Polsce odmian – Ligola wydaje się być dobrym pomysłem na rozszerzenie oferty sadowników, zarówno tych nastawionych na eksport owoców, jak i na handel krajowy.

Ligolina jest odmianą polską, wyhodowaną w 1972 w Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach (Linda x Golden Delicious). Drzewa tej odmiany rosną średnio silnie, tworzy koronę stożkową, średnio zagęszczoną. W okres owocowania wchodzi wcześnie. Wykazuje jednak tendencję do przemiennego owocowania. Ligolina jest wytrzymała na mróz, mało podatna na parcha i mączniaka jabłoni, natomiast dość wrażliwa na zarazę ogniową.
Owoce odmiany Ligolina są nieco mniejsze od owoców Ligola, jednak bardziej wybarwiające się, pokryte niemalże w całości jaskrawo-czerwonym, marmurokowym rumieńcem. Pomimo, że na skórce nie ma nalotu woskowego skórka jest błyszcząca.

Ligolina jest odmianą o bardzo smacznych owocach – charakteryzujących się wysoką chrupkością i soczystością, są przy tym nieznacznie słodsze i o wyraźniejszym smaku od Ligola. Zbiór owoców przypada na koniec września lub początek października. Jabłka tej odmiany dobrze się przechowują, podobnie jak starszy brat – Ligol.

Źródło: fresh-market.pl (KZ)

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl

Zobacz więcej: Jabłka

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem