Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Boskoop – stara ale wciąż popularna

2010-11-08 00:00
Odmiana Boskoop jest starą odmianą pochodzenia holenderskiego. Drzewa rosną silnie, tworząc gęstą koronę z licznymi rozgałęzieniami, owocują corocznie i umiarkowanie. Odmiana Boskoop jest stosunkowo mało podatna na choroby i szkodniki, ma natomiast kilka wad, między innymi słabą odporność na mróz.  Boskoop wymaga także bardzo dobrych warunków klimatycznych i glebowych. Potrzebuje gleb cięższych, żyznych i wilgotnych oraz terenów cechujących częstsze opady. W sytuacji gdy ww. warunki nie zostaną spełnione odmiana ta bardzo słabo plonuje.
Boskoop jest triploidem przez co jest złym zapylaczem, natomiast dla niej polecane są odmiany takie jak Lobo, James Grieve, Gloster i Boiken.

Owoce odmiany Boskoop są duże, bądź bardzo duże, kuliste, najczęściej niesymetryczne o ordzawionej skórce, szorstkiej i matowej w kolorze żółtawym. Niekiedy skórka pokrywana jest matowym, czerwonym rumieńcem. Miąższ jest kwaśny, soczysty o specyficznym, korzennym aromacie. Boskoop jest odmianą zarówno smaczną odmianą deserową, jak i odmianą przemysłową.

Owoce Boskoop dojrzewają na przełomie września i października. Można je przechowywać w chłodni zwykłej do marca, jednak w dużo wyższej temperaturze niż jabłka normalnie. Optymalną temp. dla tej odmiany jest 4-6 st. C.

Źródło: fresh-market.pl (KZ)

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl

Zobacz więcej: Jabłka

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem