Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Chińskie jabłka podbijają świat

2007-12-17 00:00

Chiny są światowym producentem jabłek i największym producentem koncentratu jabłkowego. Jabłka i koncentrat eksportują do Stanów Zjednoczonych, Europy, Japonii i Australii, zaspokajając 2/3 światowego popytu.

To był urodzajny rok, zebrano ogromne ilości jabłek, ale jest ich wciąż za mało, aby wyprodukować potrzebną ilość koncentratu. Wciąż zakładane są nowe sady, ale uprawy nie nadążają za rozwijającym się przemysłem. W 2007 r. odnotowano 12 proc. spadek urodzaju, spowodowany niesprzyjającą aurą – było zimno i mokro. Urodzaj jabłek w 2007 r. szacowany jest na 20-25 mln ton w porównaniu do 26 mln ton w 2006 r. Światowa produkcja wynosi 46 mln ton.

Oficjalne statystyki mówią, że łączna produkcja koncentratu jabłkowego w Chinach wynosi 5 tys. ton na godzinę, czyli ok. 1,7 mln ton rocznie. To jest już bliskie światowemu zapotrzebowaniu na koncentrat, które kształtuje się w granicach 1,8-2 mln ton.

W ostatnich latach poprawiła się znacznie jakość koncentratu. Chińczycy wzięli sobie do serca negatywne opinie na temat jakości ich produktu i stali się wręcz przeczuleni na tym punkcie. Dochodzi do tego, że niektórzy rolnicy podczas opryskiwania nakładają na rosnące na drzewach owoce papierowe torebki.

Ze wzrostem jakości idzie w parze wzrost cen koncentratu. Chiński koncentrat kosztuje już 2 tys. $ za tonę, gdy jeszcze w styczniu tego roku był sprzedawany po 1 tys. $. Jeszcze kilka lat temu tona koncentratu jabłkowego kosztowała 500 $ i wówczas brano go pod uwagę jako tanią alternatywę dla koncentratu pomarańczowego.

Eksperci prognozują dalszy wzrost produkcji jabłek w Chinach, gdyż najwięcej nowych sadów założono po 2005 roku, zatem dopiero za 2-3 lata dadzą one swój pełny plon.

Źródło: fresh-market.pl na podstawie International Herald Tribune (as)





Zobacz więcej: Jabłka

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem