Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Co z jakością jabłek w chłodniach?

2011-12-13 11:30
Źródło: fresh-market.pl (KZ)

Sucha i słoneczna pogoda oraz wysokie temperatury panujące we wrześniu i październiku nie tylko wpłynęły na wybarwienie owoców, ale także na szybsze dojrzewanie – w ogólnym tego słowa znaczeniu. Problematyczne stało się wyznaczenie odpowiedniego terminu zbioru jabłek.
Choć ładne, duże i wybarwione jabłka cieszyły sadowników w czasie zbiorów, w chwili obecnej stają się one dość kłopotliwe. Szczególne problemy z utrzymaniem owoców mają właściciele przechowalni. Dojrzałe jabłka źle znoszą takie warunki przechowywania, a wysokie temperatury panujące obecnie na zewnątrz jeszcze pogarszają ogólny ich stan.
Nieco lepsza sytuacja panuje w chłodniach, choć i tutaj mocna dojrzałość owoców daj się we znaki. Jabłka narażone są na różnego rodzaju rozpady, coraz częściej występują na nich objawy gorzkiej zgnilizny, a na wrażliwych odmianach na gorzką plamistość podskórną m. in. Ligol intensyfikują się objawy tej choroby.
Zarówno producenci, jak i sami eksporterzy twierdzą, że tegoroczny sezon, ze względu na ogólny stan jabłek, będzie krótszy od poprzedniego.

Zobacz więcej: Jabłka

Słowa kluczowe: jabłka, jakość jabłek
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem