Coraz popularniejsza Celesta
Celesta jest odmianą średnio podatną na parcha oraz mączniaka jabłoni. Wcześnie wchodzi w okres owocowania, jest odmianą plenną, jednak ze skłonnością do przemienności i drobnienia owoców, dlatego wymaga przerzedzania zawiązków.
Największą zaletą tej odmiany jest smak jej owoców. To on sprawił, że amatorów tej odmiany przybywa zarówno wśród producentów, jak i konsumentów. Owoce odmiany Celesta są chrupiące, wręcz rozpływające się w ustach, soczyste, o korzystnym stosunku cukrów do kwasów i ogólnie bardzo smaczne.
Dużą zaletą odmiany Celesta jest także rumieniec, który wcześniej i w większym stopniu pokazuje się na owocach w porównaniu do odmiany rodzicielskiej (Delcorf), przez co owoce te mogą znaleźć amatorów także zza wschodnią granicą.
Pomimo, że Celesta jest odmianą typowo letnią z powodzeniem można ją przechowywać w chłodni zwykłej do listopada, a w KA do stycznia, największą jej podaż notujemy jednak obecnie.
Zobacz więcej: Jabłka