Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Dobre cięcie gwarancją jakości

0000-00-00 00:00

W sadach jabłoniowych należy stosować nowoczesne zasady cięcia i formowania koron.
Podstawowym typem korony powinna być korona piramidalna (wrzecionowa), uformowana w kształcie stożka (choinki), posiadająca u dołu konary najdłuższe i najbardziej rozgałęzione, u góry zaś najkrótsze i najsłabsze.

Boczne gałęzie nie powinny być grubsze niż połowa grubości przewodnika (pnia). Korony wrzecionowe pozwalają na silne zagęszczenie sadu, osiągniecie wysokiej produktywności i dobrej jakości owoców. Uzasadnione jest stosowanie innych typów koron, np. kolistych, jeśli wymaga tego mechaniczny zbiór owoców.

Warunkiem uzyskania dobrej jakości owoców jest przeprowadzanie racjonalnego cięcia i prześwietlania koron drzew w okresie zimy i lata. Obejmować ono powinno: cięcie sanitarne (usuwanie chorych części drzew), cięcie prześwietlające (usuwanie nadmiaru gałęzi), odmładzające (w przypadku ogołacania się gałęzi) i cięcie odnawiające (pozostawianie jedynie silnych pędów jednorocznych i dwuletnich).
Obowiązującą zasadą jest cięcie na czop (powyżej 5-7 oczek), a nie na obrączkę.

Źródło: fresh-market.pl

Zobacz więcej: Jabłka

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem