Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Jakość jabłek w sprzedaży

2008-11-13 00:00

W tym roku, jabłka oferowane do sprzedaży, mają bardzo słabą kondycję. Duża ilość jabłek na drzewach i brak ludzi do zbierania, spowodowały, że zbierano jabłka zbyt dojrzałe.

Często z powodu braku miejsca w chłodniach, jabłka po zbiorze przechowywane są w przypadkowych przechowalniach. Powoduje to proponowanie do sprzedaży jabłek zbyt dojrzałych. W październiku i listopadzie oferowanie jabłek odmiany Champion o twardości poniżej 3,5 kg / cm2 jest niedopuszczalne. Szybciej tracą jędrność jabłka duże. Obecnie jest trudno przygotować jabłka z grupy Jonagold o twardości minimum 5 kg / cm2 i o wielkości powyżej 85 mm. Odbiorcom radzimy kontrolować jabłka i mierzyć parametry jędrności.

Przypominamy, że jabłka, aby były jędrne i dobrze się sprzedawały muszą mieć twardość:

  • minimum 4,5 kg/cm2 dla odmian twardych np. Jonagored, Idared, Ligol
  • minimum 4 kg/cm2 dla odmian miękkich np. Champion.

    Oprócz pomiaru jędrności, objawem dojrzewania jabłek jest w przypadku niektórych odmian błyszcząca i lepka, owoskowana skórka. Dotyczy to jabłek z grupy Jonagold. Jabłka odmiany Champion w trakcie dojrzewania więdną, a skórka marszczy się. Jeśli twardość jest zachowana, ww objawy wskazują na krótką przydatność towaru do handlu.

    Krystyna Szymańska KJOW www.kjow.pl

Zobacz więcej: Jabłka

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem