Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Kontrola jakości jabłek

2011-12-06 12:33

Podczas kontroli zwracamy uwagę na:

- szklistość miąższu – wada niedopuszczalna wg normy dla innych odmian niż Fuji.

Przyczyny powstawania szklistości miąższu to: mała liczba owoców na drzewie (przymrozki ), nadmierne cięcie drzew lub rozrost pędów, niedobory wapnia, wysoka temperatura jesienią i opóźnianie zbioru jabłek. Nadmiernie duże owoce i silne światło słoneczne zwiększa ryzyko choroby. Owoce ze szklistością miąższu nie nadają się do dłuższego przechowywania.-

- objawy gorzkiej plamistości – wada niedopuszczalna.

Jest to choroba spowodowana brakiem wapnia w owocach. W tym sezonie występuje już teraz, szczególnie na jabłkach o dużych rozmiarach.

- brak wykształconej komory nasiennej, brak pestek, oraz (szczególnie odmiana Ligol) rozmiary jabłek powyżej 90mm.

Przyczyną są wiosenne przymrozki, oraz niedobór wapnia. Owoce takie bardzo szybko mają objawy gorzkiej plamistości, ich trwałość jest bardzo niska, nie nadają się do przechowywania.

Mała różnica w cenach skupu jabłek na przemysł i konsumpcyjnych powoduje, że sadownicy przeznaczają jabłka z chorobami fizjologicznymi na przemysł. Jednak podczas kontroli jakości trzeba szczególnie zwracać uwagę na te niedozwolone wady.

Krystyna Szymańska

www.freshquality.pl

 

                                                                                                         

 

Zobacz więcej: Jabłka

Słowa kluczowe: jabłka, jakość jabłek
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem