Kryteria przechowalnicze jabłek w chlodniach zwyklych
2006-00-00 00:00
Wymagana temperatura, okresy przechowywania i wrażliwość na choroby przechowalnicze jabłek magazynowanych w chłodniach zwykłych.
| Odmiana |
Zalecana temperatura (oC) |
Okres przecho- walniczy(miesiące) |
Wrażliwość na choroby przechowalnicze |
| Bankroft | 0 | 5 do 6 | mało wrażliwa |
| Boiken | 0 | 5 do 6 | gorzka plamistość podskórna, oparzelizna powierzchniowa |
| Cesarz Wilhelm | 3 do 4 | 4 | rozpad chłodniczy i wewnętrzny, gorzka plamistość podskórna |
| Close | 0 | 1 | gorzka plamistość podskórna |
| Cortland | 0 | 4 do 5 | oparzelizna powierzchniowa |
| Delicious i jego sporty |
0 |
6 do 7 |
mało wrażliwa |
| Elstar | 0 do 3 | 4 do 5 | |
| Gala | 0 do 2 | 5 do 6 | |
| Gloster | 0 | 6 do 7 | mało wrażliwa |
| Golden Delicious | 0 do 1 | 6 do 7 | mało wrażliwa |
| Idared | 0 | 6 do 7 | mało wrażliwa |
| James Grieve | 2 do 3 | 2 | mało wrażliwa |
| Jerseymac | 0 | 1 | mało wrażliwa |
| Jonagold | 1 do 2 | 6 do 7 | średnia |
| Jonatan | 2 do 3 | 5 do 6 | rozpad, plamistość, miękka oparzelizna chłodniowa |
| Landsberska | 0 | 3 do 4 | mało wrażliwa |
| Lobo | 0 | 3 do 4 | mało wrażliwa |
| McIntosh | 1 do 3 | 3 do 4 | zbrązowienie przygniezdne, oparzelizna powierzchniowa |
| Melba | 0 | 1 | rozpad mączysty |
| Melrose | 0 do 1 | 6 do 7 | oparzelizna powierzchniowa, gorzka plamistość podskórna |
| Piękna z Boskoop | 3 do 4 | 6 do 7 | rozpad wewnętrzny i chłodniczy, oparzelizna powierzchniowa, gorzka plamistość podskórna |
| Szampion | 0 | 4 | |
| Spartan | 0 | 5 do 6 | rozpad |
| Starking | 0 |
Źródło: fresh-market.pl
Zobacz więcej: Jabłka
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem



