Kupowane Fuji na eksport?
2011-02-07 00:00
Fuji – odmiana niszowa w naszym kraju, zyskuje coraz więcej amatorów, nie tylko wśród polskich konsumentów, ale i eksporterów. Jej walory smakowe oraz zdolności przechowalnicze stanowią ważne argumenty przemawiające na jej korzyść.
Jabłka odmiany Fuji są bardzo jędrne i soczyste, a przy tym mają bardzo smaczny, słodki, landrynkowy smak. Fuji dobrze i długo się przechowuje nawet w chłodni zwykłej, a jabłka są twarde i mało tracą na jędrności także w czasie transportu i obrotu. Pod tym względem można Fuji porównać do naszego rodzimego „kartofla” – Idareda, co najprawdopodobniej jest przyczyną wzrostu zainteresowania tą odmianą.
Coraz częściej widzi się ogłoszenia o kupnie tej odmiany na eksport, jednak z podkreśleniem o dobrym wybarwieniu. I tutaj może być spory problem, gdyż Fuji ma bardzo długi okres wegetacji i nawet w momencie późnego zbioru, nie zawsze w polskich warunkach klimatycznych zdąży się wybarwić.
Źródło: fresh-market.pl (KZ)
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Jabłka odmiany Fuji są bardzo jędrne i soczyste, a przy tym mają bardzo smaczny, słodki, landrynkowy smak. Fuji dobrze i długo się przechowuje nawet w chłodni zwykłej, a jabłka są twarde i mało tracą na jędrności także w czasie transportu i obrotu. Pod tym względem można Fuji porównać do naszego rodzimego „kartofla” – Idareda, co najprawdopodobniej jest przyczyną wzrostu zainteresowania tą odmianą.
Coraz częściej widzi się ogłoszenia o kupnie tej odmiany na eksport, jednak z podkreśleniem o dobrym wybarwieniu. I tutaj może być spory problem, gdyż Fuji ma bardzo długi okres wegetacji i nawet w momencie późnego zbioru, nie zawsze w polskich warunkach klimatycznych zdąży się wybarwić.
Źródło: fresh-market.pl (KZ)
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Zobacz więcej: Jabłka
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem