Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Łączne przechowywanie jabłek i gruszek

2010-12-03 00:00
Jabłka i gruszki to gatunki ziarnkowe, oba klimakteryczne należące do grupy owoców produkujących dużą ilość etylenu. Powinny być także przechowywane w komorach o podobnej wilgotności względnej powietrza.
Zbieżność tych parametrów może zachęcić do próby wspólnego przechowywania obu gatunków, szczególnie, że w tym sezonie komory nie są szczególnie zapełnione i pakując wszystko do jednej i wyłączając drugą, można by zaoszczędzić kilka złoty.

Niestety nie da się! Jest bowiem pewna, bardzo ważna różnica, przez którą jabłka i gruszki absolutnie nie mogą być przechowywane w jednej komorze, mianowicie, temperatura.

Jabłka powinny być przechowywane w temperaturze od 1 do 3 st. C, dla gruszek jest to zdecydowanie za ciepło i w takich warunkach procesy zachodzące w tych owocach powodują ich szybkie dojrzenie.

Gruszki lubią temperaturę od -1 do 0 st. C, a jest to dla jabłek zdecydowanie za zimno. Bardzo szybko jabłka uległyby rozpadowi chłodniczemu lub po prostu przemarzły.

Źródło: fresh-market.pl (KZ)

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl

Zobacz więcej: Jabłka

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem