Od odpadów owocowych do czujników: to już rzeczywistość w Bolzano
Czujniki z jabłek, kiwi i winogron? Możliwe jest wykorzystanie tych materiałów jako podłoża dla obwodów elektronicznych. Lasery karbonizują powierzchnię celulozowego podłoża pochodzącego z odpadów z przetwórstwa owoców, przekształcając je w urządzenia elektroniczne.
Włoski projekt Sensing Technologies Lab, laboratorium nanotechnologii i czujników w Noi Techpark
.Fresh Point Magazine jest magazynem skierowanym do profesjonalistów rynku owoców i warzyw. Porusza tematy związane z przepływami rynku, od pola do handlu detalicznego, bada oczekiwania rynku oraz promuje jego rozwój z perspektywy śródziemnomorskiej, ale uwzględniając również rynki i produkty z innych krajów.
Magazyn jest dostępny w dwóch językach: angielskim i włoskim. Wydanie cyfrowe, Fresh Point Digital Magazine, jest nowatorską wersją drukowanego Magazynu, która porusza tematy innowacji, promocji, logistyki oraz pakowania.
Zobacz więcej: Jabłka