Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Oparzelizna powierzchniowa czyli tzw. „czekolada” na jabłkach

2010-03-22 00:00
Oparzelizna powierzchniowa jest to choroba fizjologiczna, która ujawnia się na jabłkach w postaci nieregularnych, brązowych plam na powierzchni owoców, po paru miesiącach przechowywania. Przyczyną choroby jest zbyt wczesny zbiór owoców oraz zbyt wysoka temperatura przechowywania. Jest to tzw. choroba źle przewietrzanych pomieszczeń.

Na występowanie oparzelizny powierzchniowej wpływa również zbyt intensywne nawożenie azotem oraz bardzo intensywne nawadnianie sadów. Występowanie objawów choroby nasila wysoka temperatura w sadzie, występująca przez kilka ostatnich tygodni przed zbiorem. Odmianami szczególnie podatnymi na tą chorobę są Cortland, Melrose, Freedom, Golden Delicious czy Mutsu.

Niestety w momencie spostrzeżenia objawów choroby na owocach, nie ma możliwości jej ograniczenia i istnieje duże prawdopodobieństwo, że objawy w dość krótkim czasie znacznie się pogłębią co spowoduje znaczne straty, gdyż jabłka nie będą nadawały się już do handlu jako owoc deserowy.


Źródło: fresh-market.pl (KZ)


Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl


Zobacz więcej: Jabłka

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem