Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Polski koncentrat jabłkowy zyskuje na znaczeniu

2006-00-00 00:00

Według amerykańskich prognoz USDA, produkcja koncentratu jabłkowego w naszym kraju w roku 2006 wzrośnie do 1468 tys. ton (tj. ok. 30 % w stosunku do roku ubiegłego).

Eksport tego towaru ma zwiększyć się do 238 tys. ton, tj. o ok.5%.

Podwyższenie produkcji podyktowane jest bogatszymi zbiorami jabłek, a także zmniejszonymi kosztami ich produkcji o ok. 30% (z przeznaczeniem do przetwórstwa).

U głównych, europejskich odbiorców wzrosło zapotrzebowanie na koncentrat jabłkowy. Przyczyniło się do tego obniżenie poziomu cen eksportowych owego półproduktu.

Polscy producenci jabłek do przetwórstwa, mogą zatem liczyć w okresie zimowo-wiosennym na łatwiejszy zbyt i wyższe ceny skupu tych owoców.



Źródło: fresh-market.pl

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem