Produkcja jabłek we Francji
Szacuje się, że zbiory jabłek we Francji w 2010 r. będą większe niż wstępne szacunki mówiące o 1,58 mln tj. o 4 proc. mniej niż w 2009 r. (1,65 mln ton).
Jabłka są uprawiane prawie w całej Francji, ale najważniejsze rejony uprawy tych owoców to dolina Loary, południowy zachód i południowy wschód, a także północ kraju. Każdy z tych regionów ma specyficzne warunki klimatyczne i glebowe, tak więc są tam uprawiane różne odmiany jabłek.
Najwięcej zbiera się we Francji jabłek Golden Delicious (580 tys. ton), następnie Gali ( 248 tys. ton), Granny Smith (176 tys. ton), Breaburn (94 tys. ton) oraz Pink Lady (88 tys. ton). Inne odmiany uprawiane na mniejszą skalę to: Reinettes, Fuji, Elstar, Jonagold, Jonagored.
Tegoroczne zbiory jabłek we Francji rozpoczęły się w sierpniu ze średnim opóźnieniem 8 dni w zależności o regionu i oczekuje się, że zostaną zakończone pod koniec października. Pomimo deszczowej wiosny pogoda była generalnie sprzyjająca, producenci wygrali walkę z parchem, tak więc jakość jabłek jest dobra.
We Francji bezpośrednio do konsumentów trafia rocznie ok. 680 tys. ton jabłek. Kolejne 130 tys. ton jest rozprowadzane przez catering, a do przetwórstwa trafia 300 tys. ton.
Eksport jabłek z Francji wynosi ok. 650 tys. ton rocznie. Głównymi odbiorcami francuskich jabłek są kraje unijne: Wielka Brytania (21 proc.), Hiszpania (17 proc.) oraz Holandia (9 proc.). Ponadto francuskie jabłka trafiają do Algierii (11 proc.), Rosji (4 proc.) oraz na Bliski Wschód i do Azji (odpowiednio 6 i 8 proc.)
Z kolei import jabłek do Francji w sezonie 2009/2010 wyniósł 150 tys. ton.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie freshplaza.com
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Zobacz więcej: Jabłka