Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Puchną Jonagoldy w chłodniach

2012-01-30 12:11
Źródło: fresh-market.pl (KZ)

Najbardziej na jakość owoców, narzekają sadownicy, którzy do tej pory nie pozbyli się jeszcze Jonagolda (oraz sportów) z chłodni zwykłej. Spora część jabłek tej odmiany nie nadaje się do sprzedaży już bezpośrednio po wyjęciu z chłodni, zaś praktycznie wszystkie po kilku dniach przetrzymania w cieplejszej temperaturze zaczynają masowo „puchnąć”.

Nieciekawa sytuacja robi się także w przypadku jabłek odmiany Jonagold z chłodni z kontrolowaną atmosferą. Obawy sadowników o ich jakość w kolejnych miesiącach mogą okazać się uzasadnione. Bardzo dojrzałe, przerośnięte jabłka, mogą nie przetrzymać zbyt długiego przechowywania nawet w tak dobrych warunkach, jak KA, czy ULO.

 

 

Fot. 1, 2, 3: Jabłko odmiany Jonagold z chłodni KA, po 5 dniach przetrzymywania w temperaturze pokojowej.

Zobacz więcej: Jabłka

Słowa kluczowe: jabłka, Joangold, chłodnia zwykła, KA
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem