Zbiory jabłek w Macedonii
W porównaniu z poprzednim sezonem zbiory będą większe o 12 proc., a jakość jabłek wysoka.
Sady jabłoniowe znajdują się w czterech rejonach Macedonii, ale największy udział w produkcji (90 proc. zbieranych owoców) ma region Prespa Resen w południowo zachodniej Macedonii. Główna odmiana jabłek uprawiana w Macedonii to Idared (70 proc.). Golden Delicious stanowi 10 proc., a pozostałe 20 proc. to Red Delicious, Mutsu, Chadelle, Granny Smith i Jonagold.
Macedonia jest eksporterem netto jabłek i zajmuje pierwsze miejsce wśród krajów bałkańskich, z eksportem na poziomie 70 tys. ton. Głównymi odbiorcami jabłek z Macedonii są Irak, Bułgaria i Rumunia.
Jabłka z Macedonii mają najniższą cenę średnia w Europie, a największym konkurentem na rynkach środkowej i wschodniej Europy jest Polska.
W ostatnich latach było duże zapotrzebowanie na macedońskie jabłka na rynkach Europy środkowej (Czechy, Słowacja) i krajów WNP (Rosja, Ukraina).
Zobacz więcej: Jabłka