Zbyt niskie spożycie jabłek w Polsce
Spożycie jabłek w Polsce, mimo że dość wysokie (około 20 kg/osobę), jest znacznie niższe niż np. w Niemczech (25-30 kg/osobę) czy Holandii (około 35 kg/osobę).
Aby osiągnąć w naszym kraju zdrowy, a jednocześnie racjonalny model, trzeba zwiększyć spożycie owoców i warzywo o 40-50 proc.
Wydaje się, że odpowiednio przygotowany i zrealizowany program, który zachęciłby Polaków do jedzenia krajowych owoców i warzyw oraz zwracał uwagę na ich jakość i dostępność na rynku polskim, zadecyduje o tym, na ile ten wzrost spożycia może być dokonany w oparciu o owoce i warzywa wyprodukowane w naszym kraju.
Źródło: fresh-market.pl, na podstawie informacji IERiGŻ-PIB (ts)
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Zobacz więcej: Jabłka