Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Zmiana normy dla jabłek w UE

2008-06-06 00:00

W dniu 27 maja br. Komisja Europejska opublikowała Rozporządzenie nr 460/2008 wprowadzające zmiany w dotychczasowych normach handlowych w odniesieniu do jabłek. Najważniejsza zmiana dotyczy minimalnych rozmiarów jabłek.

Dla wszystkich odmian i klas owoców wymagany jest minimalny rozmiar wynoszący 60 mm, jeśli jest określany według średnicy, lub minimalny rozmiar wynoszący 90 gramów, jeśli jest określany według masy. Dopuszcza się owoce mniejszej wielkości, jeżeli zawartość ekstraktu (w stopniach Brix) w produkcie jest większa niż 10.5° Brix, a jego rozmiar wynosi co najmniej 50 mm lub 70 gramów.

Zapewnienie jednorodności wielkości owoców w danym opakowaniu to odpowiednie sortowanie:

a) w przypadku owoców, których wielkość określana jest wg średnicy, różnica pomiędzy średnicami poszczególnych owoców w tym samym opakowaniu musi być ograniczona do:
— 5 mm w przypadku owoców klasy »Ekstra« oraz owoców klasy I i II, zapakowanych w rzędach i warstwach. Jednakże dla jabłek odmian Bramley’s Seedling (tj. Bramley, Triomphe de Kiel) oraz Horneburger, różnica w średnicy może wynosić do 10 mm,
— 10 mm w przypadku owoców klasy I pakowanych luzem do opakowania lub do opakowań jednostkowych. Jednakże dla jabłek odmian Bramley’s Seedling (tj. Bramley, Triomphe de Kiel) oraz Horneburger, różnica w średnicy może wynosić do 20 mm;

b) w przypadku owoców, których wielkość określana jest wg masy, różnica masy poszczególnych owoców w tym samym opakowaniu powinna wynosić maksymalnie:
— 20 % średniej masy owocu w danym opakowaniu w przypadku owoców klasy »Ekstra« oraz owoców klasy I i II, zapakowanych w rzędach i warstwach,
— 25 % średniej masy owocu w danym opakowaniu w przypadku owoców klasy I pakowanych luzem do opakowania lub do opakowań jednostkowych.
Dla owoców klasy II pakowanych luzem do opakowania lub do opakowań jednostkowych nie ma ograniczeń jednorodności wielkości.

Komentując zmiany w normie, należy podkreślić, że dotychczas jabłka o rozmiarze 50 – 60 mm sprzedawane były na przemysł. Od 1 czerwca, jeśli tylko jabłko jest wykształcone, odpowiednio dojrzałe (minimalny ekstrakt) i spełnia pozostałe wymagania normy, może być sprzedawane. Zmiany są korzystne dla firm handlowych krajów, gdzie klienci lubią mniejsze jabłka np. Wielka Brytania i kraje skandynawskie. Ciekawe jak to wpłynie na skup jabłek przemysłowych?


Krystyna Szymańska

Zobacz więcej: Jabłka

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem