Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Zmiany w unijnych normach dla jabłek i papryki

2011-07-20 05:56

Nowe normy zawarte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) Nr 543/2011:

  • dopuszczają w ramach tolerancji jakościowej 1% w klasie I i 2% w klasie II owoców z objawami zepsucia.
  • w wymaganiach minimalnych zmieniono zapis dotyczący szkodników, było: praktycznie wolne od uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki, a jest: wolne od uszkodzeń miąższu spowodowanych przez szkodniki

W normie dla jabłek:

  • zasady dopuszczalnych ordzawień i wybarwienia zostały wpisane w wymagania jakościowe dla poszczególnych klas jakości..
  • zmieniono zasady sortowania jabłek wg masy: określono maksymalne różnice mas w jednym opakowaniu w zależności od klasy jakości i sposobu pakowania.

W normie dla papryki:

  • Wprowadzono klasę jakości ekstra
  • Wprowadzono możliwość sortowania papryk wg masy i określono zasady jednorodności przy sortowaniu wg masy

W klasie I wprowadzono dopuszczalne:

  • niewielkie osrebrzenie lub uszkodzenie spowodowane przez wciornastki, które obejmuje najwyżej 1/3 łącznej powierzchni
  • wgłębienia, zadrapania, zgorzel słoneczna, odgniecenia, które obejmują łącznie najwyżej 2 cm w przypadku wad o podłużnym kształcie oraz 1 cm ² w przypadku innych wad lub suche pęknięcia powierzchniowe, które obejmują najwyżej 1/8 łącznej powierzchni

W klasie II wprowadzono dopuszczalne:

  • osrebrzenie lub uszkodzenie spowodowane przez wciornastki, które obejmuje najwyżej 2/3 łącznej powierzchni
  • wady skórki, takie jak: wgłębienia, zadrapania, zgorzel słoneczna, odgniecenia i zabliźnione uszkodzenia, które obejmują łącznie najwyżej 4 cm w przypadku wad o podłużnym kształcie oraz 2,5 cm ² w przypadku innych wad; lub suche pęknięcia powierzchniowe, które obejmują najwyżej ¼ łącznej powierzchni,
  • uszkodzenie wierzchołka nie większe niż 1 cm ² ,
  • zwiędnięcie nieprzekraczające 1/3 powierzchni,
  • uszkodzona szypułka i kielich, pod warunkiem, że miąższ wokół nich jest nienaruszony.

  • Nie ma wielkości minimalnych dla poszczególnych typów papryki.

 

Zobacz więcej: Jabłka

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem