Kiwi
Kiwi – aktinidia chińska (Aktinidia chinensis), zwana niekiedy agrestem chińskim. Rodzi wydłużone jagody (sięgające do ok. 6 cm), pokryte w mniejszym lub większym stopniu meszkiem.
Cechują się one wysokimi walorami smakowymi oraz dużą zawartością witaminy C. Aktinidia chińska, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z Chin, ale uprawia się ją również w innych krajach o ciepłym kimacie, tj. Nowa Zelandia, Kalifornia. W południowej i zachodniej części Europy hoduje się głównie aktinidię ostrolistną (Aktinidia arguta). Jej plony są znacznie bogatsze.
W Polsce występują trzy gatunki kiwi. Wśród nich dominuje wyżej wspomniana aktinidia chińska, której owoce rzadko dojrzewają przed nastaniem jesiennych chłodów. Druga odmiana - Aktinidia pstrolistna - dojrzewa w naszym kraju w okresie lipiec - sierpień, a trzecia - aktinidia ostrolistna - uprawiana jest jako krzew ozdobny.
Produkcja kiwi w Polsce jest marginalna (nietowarowa) i prowadzi się ją tylko na potrzeby własne.
Źródło: fresh-market.pl, na podstawie Wielkiej Encyklopedii Powszechnej PWN
Zobacz więcej: Kiwi