Kiwi żółte podbijają Europę: Konsorcjum Kikokà stawia na innowacyjną odmianę
W czterech krajach europejskich - Francji, Grecji, Włoszech i Hiszpanii - powstało nowe konsorcjum zrzeszające 11 firm i zarządzające produkcją oraz marketingiem odmiany kiwi żółtego o nazwie Kikokà. Łączny obszar upraw objętych licencją to obecnie 1550 hektarów, a w samym 2024 roku planowane jest rozszerzenie o kolejne 200 hektarów.
Kikokà to efekt 15-letniego projektu Yellow Kiwi realizowanego przez Uniwersytet w Udine i szkółkę New Kiwi Plant, w ramach którego wyselekcjonowano dwie odmiany kiwi o żółtym miąższu. Pierwsza komercyjna uprawa o wielkości 450 ton została zebrana jesienią 2023 roku.
Włoska firma Rivoira posiada światową licencję na uprawę i dystrybucję tych innowacyjnych odmian. Poza nią, w skład konsorcjum Kikokà (Europa) wchodzą przedsiębiorstwa z Włoch, Francji, Hiszpanii i Grecji. Nie wyklucza się dalszego poszerzenia grupy o nowych producentów.
Sukces Kikokà to dopiero początek - zespół z Udine ocenia obecnie kolejnych 6 nowych odmian, w tym pomarańczową o smaku mango, której opatentowanie planowane jest na koniec biedrżącego roku.

Eurofruit to wiodący magazyn dla nabywców i dostawców świeżych produktów w Europie i na Bliskim Wschodzie.
Globalna sieć redaktorów, reporterów i korespondentów magazynu, publikująca dziesięć numerów rocznie, a także codzienne wiadomości online, zapewnia międzynarodowy handel owocami i warzywami informacjami i analizami, obejmującymi innowacje we wszystkich obszarach działalności.
Zobacz więcej: Kiwi