Ponad połowa odpadów żywnościowych powstaje w gospodarstwach domowych
Marnotrawstwo żywności to wyrzucana żywność i związane z nią niejadalne części (takie jak pestki lub twarde części owoców). Odpady żywnościowe powstają na wszystkich etapach łańcucha żywnościowego, od gospodarstwa rolnego do stołu. Jednak większość z nich powstaje podczas konsumpcji, co jest kluczowym obszarem zainteresowania programów zapobiegania powstawaniu odpadów.

"Fruit Today" jest cennym źródłem informacji dla branży świeżych produktów. Jego celem jest połączenie producentów owoców z Europy Południowej z europejskimi kanałami dystrybucji i importu. Artykuły pokrywają cały łańcuch wartości handlu owocami i warzywami, a także firmami działającymi w branży. Magazyn ma roczny nakład 5000 egzemplarzy, dystrybuowanych w krajach takich jak Hiszpania, Niemcy, Wielka Brytania, Włochy, Holandia, Francja, Europa Wschodnia, Chile i Peru. Dystrybucja odbywa się poprzez bezpośrednie subskrypcje i bezpłatną dystrybucję na głównych europejskich targach handlowych.
Zobacz więcej: Ogólne informacje z rynku owoców