Prognoza produkcji koncentratu pomarańczowego
Jak wynika ze styczniowego raportu United States Department of Agriculture, prognozowana produkcja koncentratu soku pomarańczowego (65 ‘Brix) na świecie w sezonie 2011/2012 wyniesie około 2,17 mln ton, czyli o około 8 proc. mniej wobec poprzedniego sezonu, w którym produkcja wyniosła 2,37 mln ton.
Na mniejszą globalną produkcję będzie miała wpływ redukcja dostaw pomarańczy do przetwórstwa w Brazylii. Tegoroczny import koncentratu pomarańczowego na świecie przewidywany jest na poziomie 1,30 mln ton wobec 1,31 mln ton z sezonu wcześniejszego, eksport zaś powinien wynieść około 1,53 mln ton wobec 1,57 mln ton, jakie wyeksportowano w poprzednim sezonie.
Łączna światowa konsumpcja koncentratu pomarańczowego oszacowana została na 1,98 mln ton wobec 2,01 mln ton jakie spożyto w minionym sezonie. Jak co sezon, największym światowym producentem pozostała Brazylia ze spodziewaną produkcją na poziomie 1,24 mln ton wobec 1,44 mln ton wyprodukowanych w sezonie 2010/2011. Kraj ten jest tym samym również największym światowym eksporterem tego produktu z tego sezonową wielkością szacowaną na około 1,24 mln ton. W przypadku importu w każdym sezonie koncentrat najchętniej kupowany jest przez kraje unijne – w sezonie 2011/2012 powinno to być około 700,0 tys. ton, a największym jego konsumentem pozostają Stany Zjednoczone z prognozowaną wielkością ponad 750,0 tys. ton.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe