Figi
0000-00-00 00:00
Figi świeże i suszone są bardzo popularne w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego. Świeże figi łatwo uszkodzić, dlatego źle znoszą transport. Ich popularność jednak rośnie. Znane są odmiany zielone i czarne. W krajach południowych ze świeżych fig robi się konfitury.
W handlu można częściej spotkać figi suszone. Suszenie powoduje zagęszczenie składników odżywczych. Figi są bogatym źródłem cukru, błonnika i potasu. Są dodatkiem do ciast, deserów, do musli i kompotów.
Źródło: na podstawie Co pomaga, a co szkodzi, wydawca: Reader’s Digest Przegląd
W handlu można częściej spotkać figi suszone. Suszenie powoduje zagęszczenie składników odżywczych. Figi są bogatym źródłem cukru, błonnika i potasu. Są dodatkiem do ciast, deserów, do musli i kompotów.
Źródło: na podstawie Co pomaga, a co szkodzi, wydawca: Reader’s Digest Przegląd
Zobacz więcej: Owoce egzotyczne
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem