Kumkawat
Kumkawat jest wiecznie zielonym krzewem albo drzewkiem, zaliczanym do roślin cytrusowych. Pochodzi z Chin, gdzie uprawiany jest do dziś. Ponadto kumkwaty uprawia się w Wietnamie, Japonii, Brazylii, Afryce. W Europie rosną w krajach śródziemnomorskich i nad Morzem Czarnym.
Owoce kumkwatu są wielkości śliwki i wyglądają jak miniaturowe pomarańcze.
Są owalne lub kuliste, mają gładką i cienką skórkę. Miąższ składa się - podobnie jak w pomarańczy - z kilku cząstek. W każdej cząstce znajdują się pestki. Kumkwaty są lekko kwaskowate i aromatyczne.
Jada się je na surowo wraz ze skórką albo gotuje w całości lub podzielone na połówki czy ćwiartki. Można z nich robić kompoty i marmolady, konfitury lub zalewać alkoholem. Kupując kumkwaty, należy wybierać owoce nie poobijane i nie uszkodzone, o jednolicie pomarańczowym kolorze.
Źródło: www.pychotka.pl/przepisy-kulinarne/owoce/owoce-egzotyczne-%11-kumkwat.html
Zobacz więcej: Owoce egzotyczne