Liczi
0000-00-00 00:00
Owoc pochodzący z Chin, zwany także chińską śliwką. Uprawiany jest na Dalekim Wschodzie i na Antylach juz od 3000 lat. Świeże liczi jest w Polsce rzadko dostępne, częściej spotkać można w syropie lub suszone.
Skórkę ma twardą, kolczastą, różową lub czerwoną. Miąższ biały, lekko przeźroczysty, słodki i orzeźwiający. Zawiera dość dużo witaminy C, składniki mineralne (potas i fosfor ).
Liczi można wykorzystać na surowo do sałatek owocowych po uprzednim obraniu ze skórki i wyciągnięciu pestki. W wielu azjatyckich recepturach wykorzystuje się liczi w połączeniu z gotowanym mięsem drobiowym.
Źródło: www.kucharz.pl
Skórkę ma twardą, kolczastą, różową lub czerwoną. Miąższ biały, lekko przeźroczysty, słodki i orzeźwiający. Zawiera dość dużo witaminy C, składniki mineralne (potas i fosfor ).
Liczi można wykorzystać na surowo do sałatek owocowych po uprzednim obraniu ze skórki i wyciągnięciu pestki. W wielu azjatyckich recepturach wykorzystuje się liczi w połączeniu z gotowanym mięsem drobiowym.
Źródło: www.kucharz.pl
Zobacz więcej: Owoce egzotyczne
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem