Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Nowa technologia dla daktyli

2007-12-15 00:00

Uczeni z Izraela opracowali nową metodę odkażania daktyli odmiany Medjoul. Owoce tej odmiany, będące jednymi z największych i najbardziej soczystych, przygotowywane były do tej pory przez traktowanie szkodliwym dla środowiska i niebezpiecznym dla istot żywych bromkiem metylu.

Nowa metoda polega na zastosowaniu wysokiej temperatury w celu odkażenia owoców. Obecnie testuje się także przydatność tej metody w stosunku do innych odmian daktyli, oraz innych suszonych owoców i produktów spożywczych.

Tegoroczne zbiory daktyli wyniosły w Izraelu 24 tys. ton, z czego 40% stanowiła odmiana Medjoul.

Źródło: fresh-market.pl na podstawie www.freshinfo.com  

Zobacz więcej: Owoce egzotyczne

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem