Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Koszty produkcji porzeczek czarnych

2010-07-22 00:00
W latach 2005-2006 ceny otrzymywane przez producentów za porzeczki czarne zaledwie w 50 proc. pokrywały koszty ich produkcji. Opłacalność produkcji tych owoców gwałtownie poprawiła się w 2007 r., gdy niedobór porzeczek czarnych na rynku oraz brak zapasów koncentratu i mrożonek czarnych porzeczek z poprzednich lat wywindował ceny płacone producentom. Cena kilograma czarnych porzeczek przewyższała wówczas koszty produkcji o 89 proc. W następnych latach ceny były mniej opłacalne, niemniej i tak pokrywały koszty produkcji.

W 2009 r. koszty produkcji porzeczek czarnych wzrosły w relacji do 2008 r. o 3 proc., średnia cena producenta – o 19 proc., wobec czego cena producenta przewyższała jednostkowe koszty produkcji o 45 proc.

 Tabela: Koszty i opłacalność produkcji porzeczek czarnych w latach 2005-2009

Wyszczególnienie 2005 2006 2007 2008 2009
Koszty produkcji (zł/kg) 1,30 1,31 1,98 1,44 1,49
Ceny płacone producentom (zł/kg) 0,65 0,65 3,75 1,80 2,15
Wskaźnik opłacalności (proc.) 50 50 189 125 145

Źródło: fresh-market.pl (gs), na podstawie danych Zakładu Ekonomiki Ogrodnictwa IERIGZ-PIB

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl 


 

Zobacz więcej: Porzeczki

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem