Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Koszty produkcji porzeczek czerwonych

2010-07-23 00:00
W 2005 r. średnie ceny uzyskiwane za porzeczki czerwone przez producentów całkowicie pokrywały ich koszty produkcji, jednak nie zapewniały zysku. W latach 2006-2008 ceny producentów były bardziej opłacalne.

Największą przewagę cen porzeczek czerwonych nad ich jednostkowymi kosztami produkcji odnotowano w 2007 r., gdy przewaga ta wynosiła 54 proc. Był to rok wyjątkowo dobry pod tym względem z uwagi na wysokie ceny płacone producentom, zwłaszcza przez zakłady przetwórcze (bardzo niskie zbiory i duży popyt).

W 2009 r. popyt na porzeczki w przetwórstwie zmalał. Producenci osiągnęli niższe o około 30 proc. ceny w stosunku do 2008 r., a koszty wyprodukowania kilograma porzeczek czerwonych wzrosły o 4 proc. W tej sytuacji ceny pokrywały koszty produkcji zaledwie w 91 proc.
 
Tabela: Koszty i opłacalność produkcji porzeczek czerwonych w latach 2005-2009

Wyszczególnienie 2005 2006 2007 2008 2009
Koszty produkcji (zł/kg) 0,75 0,78 1,17 0,89 0,93
Ceny płacone producentom (zł/kg) 0,75 1,00 1,80 1,20 0,85
Wskaźnik opłacalności (proc.) 100 128 154 135 91

Źródło: fresh-market.pl (gs) na podstawie danych Zakładu Ekonomiki Ogrodnictwa IERIGZ-PIB

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl

Zobacz więcej: Porzeczki

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem