Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Przyczyny wycofywania się polskich producentów z uprawy śliw

2006-08-07 00:00
Głównymi przyczynami wycofywania się krajowych producentów z uprawy śliw są:
  • wysokie ryzyko produkcyjne (duża zawodność produkcji, wynikająca ze zmienności warunków pogodowych)
  • niedostateczny postęp biologiczny w produkcji
  • wysokie straty w plonach, z powodu choroby wirusowej – szarkę oraz brak odpornych odmian
  • nieobecność powszechnie stosowanego rozwiązania, jakim jest mechaniczny zbiór śliwek
  • stosunkowo małe zainteresowanie śliwką na rynku konsumpcyjnym i w przemyśle przetwórczym
  • relatywnie niska opłacalność produkcji wobec innych gatunków owoców
  • brak podkładek skarlających drzewka śliw
Ostrożność w zakładaniu nowych sadów śliwowych wiąże się z obawą wystąpienia szarki. Choroba ta spowodowała duże spustoszenia w dotychczasowym potencjale produkcyjnym. Polska nauka i praktyka okazały się niewystarczające.



Źródło: fresh-market.pl

Zobacz więcej: Śliwki

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem