Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Ścisła specjalizacja odmianowa

2006-00-00 00:00
Produkcja śliwek w krajach europejskich jest bardzo zróżnicowana, zarówno pod względem specjalizacji odmianowej jak i pod kątem ich zagospodarowania.

Generalnie, kraje zachodnio-, i południowoeuropejskie wyspecjalizowane są w produkcji tzw. śliwek wielkoowocowych. Owoce te zagospodarowywane są w większości do konsumpcji bezpośredniej, w postaci owoców świeżych, do suszenia oraz do wyrobu kompotów i dżemów.

Kraje wschodnioeuropejskie, a w tym także i Polska, specjalizują się raczej w produkcji śliwek węgierek, które przeznacza się do konsumpcji bezpośredniej (rynek krajowy) i do przerobu (głównie do mrożenia na eksport). W ostatnich latach szczególnie mocno obniżyła się opłacalność produkcji śliwek z przeznaczeniem do przemysłu.

Jako główny powód tego stanu rzeczy można wymienić spadek popularności (lub wyrób domowy) przetworów śliwkowych (kompotów, powideł, dżemów i marmolad).



Źródło: fresh-market.pl

Zobacz więcej: Śliwki

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem