Śliwki – mało i drogo
2007-09-10 00:00
Tegoroczna produkcja śliwek jest o 50 proc. niższa niż w latach ostatnich. Skutkiem tego, ceny tych owoców już teraz są dość wysokie, a tendencja zwyżkowa zdaje się utrzymywać.
Za śliwki do mrożenia płacono w zakładach i chłodniach od 1,10 do 1,55 zł/kg (loco rampa). Średnia wartość handlowa to 1,30 zł/kg, tj. o 0,05 zł więcej niż na początku ubiegłego tygodnia. O wiele tańsze okazują się być owoce przeznaczone na przecier i na powidła – około 0,50 zł. Śliwki skupowane do produkcji deserów kosztują przeciętnie ok. 2 zł/kg, tj. o 0,20 zł więcej. W niektórych regionach kraju, przetwórcy skarżą się na pękanie owoców, co spowodowane jest utrzymującymi się deszczami.
Źródło: fresh-market.pl, na podstawie danych CAAC, mk
Za śliwki do mrożenia płacono w zakładach i chłodniach od 1,10 do 1,55 zł/kg (loco rampa). Średnia wartość handlowa to 1,30 zł/kg, tj. o 0,05 zł więcej niż na początku ubiegłego tygodnia. O wiele tańsze okazują się być owoce przeznaczone na przecier i na powidła – około 0,50 zł. Śliwki skupowane do produkcji deserów kosztują przeciętnie ok. 2 zł/kg, tj. o 0,20 zł więcej. W niektórych regionach kraju, przetwórcy skarżą się na pękanie owoców, co spowodowane jest utrzymującymi się deszczami.
Źródło: fresh-market.pl, na podstawie danych CAAC, mk
Zobacz więcej: Śliwki
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem